/ Przepisy / Fish pie

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.

Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). Na rybie ułożyć krewetki.

Zalać sosem. Nałożyć purée. Zrobić artystyczny nieład.

Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 421
Ewa gotuje - odc. nr 421

Tym razem Ewa zabierze nas w kulinarną podróż po kuchniach świata. Zacznie...

 

Podobne przepisy

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Dorsz na sosie malinowym

Rybę przyprawić solą i pieprzem. Pokroić na kawałki...

Dorsz w płatkach migdałów

Szybko i smacznie!

Wróć do listy przepisów