Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pierogi z suszonymi śliwkami

Opis przygotowania

Śmietanę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Redukować na wolnym ogniu przez ½ godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnować, by się nie przypaliła – powinna przypominać bułke tartą usmażoną na maśle.

Mąkę przesiać na stolnicę. Wlać trochę gorącej wody i delikatnie wymieszać nożem. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie sprężyste. Gdy powstaną kluchym wybić jajko. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać nożem. Następnie rękoma wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć suszoną śliwkę, do której wcześniej wcisnąć uprażony migdał. Krawędzie skleić. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Minutę po wypłynięciu zahartować w zimnej wodzie, a następnie odcedzić na sicie.

Podawać z usmażoną śmietaną jako omastą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 417
Ewa gotuje - odc. nr 417

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje krupnik wedle tradycyjnej receptury z Podlasia....

 

Podobne przepisy

Ciasto kruche z masą śliwkową

Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...

Jabłka w syropie

Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syr ...

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Jabłecznik w szkle...

Babka z jajem

Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...

Wróć do listy przepisów