Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce masła. Dolać łyżkę rumu. Odparować. Zdjąć z ognia. Dodać śliwki - odsączone z alkoholu i pokrojone na kawałki. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych kokilek.
Cukier utrzeć z jajkiem i żółtkami. Dolać śmietankę wymieszaną z resztą sherry. Wymieszać. Przelać do kokilek z jabłkami i śliwkami. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 130 st. C.
Następnie posypać brązowym cukrem, przypalić specjalnym palnikiem lub zapiec pod grillem w piekarniku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaprasza na kurczaka z hiszpańskimi oliwkami oraz flan...
Deser z tropiku;-)
Foremki posmarować roztopionym masłem, posypać wiórkami kokosowymi. Do reszty masła d ...
Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, aby się schłodziło...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...