
M±kę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dorzucić kostkę zimnego masła. Dodać erytrol i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka nałożyć serek waniliowy i wybić jajko. Zagarn±ć nożem, następnie wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Pierwsz± połówkę rozwałkować i przełożyć do foremki (wyłożonej papierem i wysypanej bułk± tart±).
Jabłka umyć i przeci±ć na pół. Usun±ć gniazda nasienne, obrać i ułożyć na cie¶cie. Posypać cynamonem. Przykryć drug± połówk± rozwałkowanego ciasta.
Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu udekorować lukrem (sok z cytryny utrzeć z drobno zmielonym erytrolem). Udekorować melis±.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zajmie się dekonstrukcj± tradycyjnych goł±bków! Zamiast farszu...
¦liwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
Z podanych składników zagnie¶ć ciasto. Podzielić na 3 czę¶ci. Pierwsz± zostawić. Do d ...
M±kę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnie¶ć. Zawin±ć w folię ...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...