
Pier¶ indyka pokroić w paski. Przyprawić sol±, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyci¶nięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamkn±ć i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Przygotować sos. Z pomarańczy wyci±ć filety, z resztek wycisn±ć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić ¶wieżo otart± gałk± muszkatołow±. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować.
Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia smarować marynat±. Podawać z sosem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy robi się coraz ciepłej, chętnie sięgamy po receptury na zupy podawane...
Do tego ciecierzyca , rukola i orzechy włoskie;-)
Bigos - też mi co¶... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapu¶cie kiszonej!
Rybę zamarynować: filety pokroić na duż± kostkę, przełożyć do miski, dodać sos teriya ...
A do tego barszczyk!