
Cebulę posiekać, przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażyć. Gdy się zeszkli, dodać masło i zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut).
Boczek pokroić w paski. Wysmażyć na suchej patelni. Tłuszcz przelać do miseczki.
Sos zmiksować, w razie potrzeby odparować. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą i przełożyć na patelnię z boczkiem. Nałożyć sos, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Posypać natką pietruszki i nałożyć na talerze. Udekorować płatkami parmezanu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na zewnątrz robi się chłodno, warto o siebie zadbać. Można to zrobić...
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Domowa zawsze najlepsza;-)
(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...