/ Przepisy / Tarta jak mazurek

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.

Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełką. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić podsmażoną i wystudzoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.

Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).

Podawać na ciepło. Można udekorować – chociażby świeżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 359
Ewa gotuje - odc. nr 359

Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....

 

Podobne przepisy

Oliwki z czekoladą

Oliwki wsypać do miseczki...

Pasta jajeczna

Doskonale smakuje z rzeżuchą!

Domowy majonez

Słynny sos z Mahon;-)

Pasztet z cukinii i marchewki

Absolutnie bez mięsa!

Wróć do listy przepisów