Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową – bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Od czasu do czasu, chociażby przed świętami, warto nieco zwolnić, złapać...
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!
Na domowym mleku migdałowym!
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
Ciasto z zaskakującym farszem...