Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Ocet przelać do garnka. Posłodzić, posolić, dodać gorczycę, pieprz w ziarnach i goździki. Przykryć i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Goździki i pieprz wyłowić.
Upieczone owoce przełożyć do miksera. Dodać zalewę octową i zmiksować. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i wstawić do lodówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia sezonowość, więc tym razem potrawy inspirowane będą porą roku....
Czosnek pokroić na plasterki, podsmażyć na oliwie (nie wolno przypalić). Dodać warzyw ...
Boczuś, szyneczka i karkóweczka...
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić d ...
Składniki zmiksować lub wycisnąć...