
Szynkę oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej warto wysmarować je olejem).
Z pomarańczy wycisnąć sok. Wlać na patelnię, na której obsmażała się szynka. Dodać miód, przyprawić kardamonem, dorzucić gałązkę rozmarynu. Wymieszać. Przelać do naczynia z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować plastrami pomarańczy (przytwierdzić goździkami). Podawać jako wędlinę z sosem tatarskim.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Zrobić tzw. suchą marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać garść ...
Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej mąk ...
Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)