Fasolę namoczyć. Następnego dnia przelać przez sito, wypłukać, przełożyć do garnka i zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować do miękkości.
Migdały rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 8 minut (200 st. C).
Daktyle zmiksować z tabliczką czekolady i płatkami owsianymi. Przesypać do miski.
Gorące migdały przełożyć do robota i zmiksować na masło. Wsypać wcześniej rozdrobnione składniki. Posłodzić cukrem kokosowym, uperfumować ekstraktem waniliowym. Dorzucić fasolę wraz z wodą. Wsypać kakao. Wlać roztopiony, lecz nie gorący, olej kokosowy. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Dorzucić pokrojoną tabliczkę czekolady. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec przez 18 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić brownie w środku na 10 minut.
Ciasto w środku będzie wilgotne, więc najlepiej kroić je zwilżonym nożem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesień to cudna pora roku! Jesienią, zwłaszcza tą polską złotą, warto spędzać...
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku...
Zielone babeczki...
Obowiązkowa na wielkanocnym stole!
Do zrobienia w ostatniej chwili;-)