Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Prowansalska selerowa

Opis przygotowania

Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora - dla odmiany - w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Zalać wywarem jarzynowym, dodać listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotować ok. 20 minut. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka - zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Zmiksować na gładki krem. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

Podawać z grzankami natartymi czosnkiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 7
Ewa gotuje - odc. nr 7

Zapraszamy na odcinek walentynkowy z naturalnymi afrodyzjakami w roli głównej....

 

Podobne przepisy

Orientalna zupa z imbirem

Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i sele ...

Chowder z dorszem i wędzonym łososiem

Zupa irlandzkich marynarzy;-)

Paprykowa zupa rybna

Gotowana w kociołku!

Oberiba

Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...

Wróć do listy przepisów