Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.
Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.
Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...
Na orientalną nutę;-)
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę...