/ Przepisy / Zupa ziemniaczana inaczej

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.

Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.

Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 199
Ewa gotuje - odc. nr 199

Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...

 

Podobne przepisy

Grochówka strażacka

Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!

Zakwas na żur

Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...

Krem z białych warzyw

Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...

Minestrone z grillowanych warzyw

Warzywa, za wyjątkiem pomidorów, pokroić na mniejsze kawałki...

Wróć do listy przepisów