Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Przyprawić chili, ziołami prowansalskimi i pieprzem cytrynowym. Podsmażyć.
Następnie dodać pomidory z puszki (wcześniej lekko przesiekać lub już na patelni podzielić łyżką na mniejsze kawałki). Poddusić i odparować. Dodać odsączonego tuńczyka. Wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i dodać do sosu na patelni. Wymieszać.
„Sałatką” napełnić wycięte w cytrynach koszyczki. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Już niedługo Dzień Dziecka, dlatego w tym programi wa przygotuje potrawy...
Po prostu wątróbka - tym razem gęsia...
Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...
Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 c ...
Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...