
Ziemniaki i marchewkę ugotować w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około 1 1/2 godziny). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.
Na spodzie tortownicy ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy „tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorować buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Śledź pod jarzynową pierzynką i rurki z kremem. Nową, wiosenną ramówkę...
Oliwki przełożyć do miseczki, dodać cebulę pokrojoną w piórka...
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Dorzucić drobno pokrojony czos ...
Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...
Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować. Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczon ...