Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe pokroić na ćwiartki). Dodać obrane ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół szalotki oraz papryczkę chili pozbawioną nasionek - są najbardziej pikantne (jeśli nie chcemy uzyskać potrawy zbyt ostrej, dajemy tylko pół papryczki). Polać odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika na ok. pół godziny (temp. 200 st. C).
Po tym czasie przełożyć wszystko do malaksera. Wrzucić listki bazylii i tymianek. Dolać białe wino, doprawić solą i pieprzem, posłodzić. Zmiksować na gładki krem - jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę bulionu jarzynowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...
Wege i bez laktozy!
Barowy klasyk - w moim wydaniu zamiast flaków są boczniaki!
Pomidorówka - też mi coś... Ta jest niezwykła!
Na leśnych, suszonych grzybach;-)