Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe pokroić na ćwiartki). Dodać obrane ząbki czosnku, obrane i przekrojone na pół szalotki oraz papryczkę chili pozbawioną nasionek - są najbardziej pikantne (jeśli nie chcemy uzyskać potrawy zbyt ostrej, dajemy tylko pół papryczki). Polać odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika na ok. pół godziny (temp. 200 st. C).
Po tym czasie przełożyć wszystko do malaksera. Wrzucić listki bazylii i tymianek. Dolać białe wino, doprawić solą i pieprzem, posłodzić. Zmiksować na gładki krem - jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę bulionu jarzynowego.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być ...
Pomysł na to, co po uczcie zrobić z korpusem pieczonej kaczki...
Mięso pokroić w cienkie paski. Pory w zapałkę. Imbir posiekać...
Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...