
Białka posolić i ubić. Utrwalić cukrem - dodawać porcjami i cały czas miksować. Dorzucić żółtka. Wymieszać robotem na niskich obrotach. Wlać ekstrakt z wanilii. Wsypać mąkę i wymieszać szpatułką. Przełożyć na blachę piekarnikową z papierem do pieczenia i rozprowadzić po całości.
Piec przez 8-10 minut w temp. 190 st. C.
Ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę. Zdjąć papier. Ciasto posmarować dżemem i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Zawinąć w ściereczkę i odstawić.
Sok i wino wlać do rondelka. Wymieszać i zagotować. Wsypać galaretkę. Rozpuścić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać gorącą galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
Roladę pokroić w krążki. Ułożyć na dnie i bokach szklanej miski wyścielonej folią spożywczą.
Śmietanę ubić. Przełożyć do tężejącej galaretki. Wymieszać. Dorzucić filety z mandarynek. Przełożyć do miski z ciastem. Wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wyjąć z miski (do góry spodem), przełożyć na paterę i udekorować bratkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po majówce zostało sporo produktów, więc tym razem Ewa Wachowicz pokażę...
Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii...
Na kremie z mascarpone...
Ciasto rozmrozić, rozwałkować, posmarować białkiem. Na części ułożyć rozmrożone połów ...