Mięso przełożyć do garnka z zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i solą. Przykryć i postawić na gazie.
Warzywa korzeniowe pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dorzucić pokrojone pieczarki oraz posiekany w plasterki kawałek pora. Cebulę opalić nad ogniem. Wszystko dodać do garnka z mięsem. Gdy wywar zacznie wrzeć zebrać szumowinę i pod przykryciem gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Wątróbkę pokroić w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Pod koniec posolić.
Jajko wybić do wrzątku z octem. Gdy białko się zetnie wyłowić, zanurzyć w zimnej wodzie i odcedzić (w ten sam sposób przygotować tyle jajek, ile porcji chcemy wydać).
Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, mięso z rosołu, jajko i wątróbkę. Wlać rosół. Udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia,...
Zupa na czerwonym winie i czerwonej cebuli...
Lekko kwaśna i wyjątkowo smaczna;-)
Tradycyjny kompot - tyle, że na talerzu!
Cukinie umyć i pokroić w grubą kostkę...