Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować, wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkami, kaszą manną lub mąką i przyprawami.
Kapustę obgotować w osolonej wodzie, by zmiękła. Oderwać liście, nożem delikatnie odciąć twarde części. Tak przygotowane nadziać farszem ziemniaczanym, nakładając 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie złożyć gołąbki, uważając przy tym, by farsz nie wypłynął.
Dno rondla lub gęsiarki wyłożyć liśćmi. Ułożyć gołąbki - w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Przykryć kolejnymi liśćmi. Piec w temp. 180 st. C lub dusić przez ok. 40 minut pod przykryciem (z dodatkiem niewielkiej ilości bulionu lub wody).
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ew. z podsmażoną cebulką i zrumienionym boczkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku - gołąbki ziemniaczane i tort orzechowy
Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...
Cielęcina w cieście;-)