Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić roztopionym masłem. Przyprawić papryką i wstawić na kilkanaście minut do mocno rozgrzanego piekarnika.
Gdy szparagi się zapiekają przygotować jajka sadzone (na patelni, na maśle klarowanym).
Na podpieczone szparagi wyłożyć jajka (można jeszcze na chwilę wstawić do piekarnika).
Podawać od razu, na ciepło. Można doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed tygodniem Ewa spoglądała na Babią Górę z tarasu widokowego w krakowskich...
Kultowa potrawa z PRL-u...
Schab pokroić na plastry i cienko rozbić...
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...
Mięso pokroić na kawałki i lekko rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem...