Do miksera wsypać 2 łyżki m±ki (z odważonych wcze¶niej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepł± wod±. Odstawić na 20 minut.
Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić sol±, oregano i bazyli±. Wlać oliwę i zmiksować blenderem.
Do zaczynu wsypać m±kę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.
Ciasto przełożyć na posypan± m±k± stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostok±ta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowan± stron± do ¶rodka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyro¶nięcia.
Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo...
Składniki zmiksować lub wycisn±ć...
Słynny sos z Mahon;-)
Na słoninie;-)
Hot-dog z... ryb±;-)