Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Wieniec orkiszowy

Opis przygotowania

Do miksera wsypać 2 łyżki m±ki (z odważonych wcze¶niej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepł± wod±. Odstawić na 20 minut.

Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić sol±, oregano i bazyli±. Wlać oliwę i zmiksować blenderem.

Do zaczynu wsypać m±kę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.

Ciasto przełożyć na posypan± m±k± stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostok±ta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowan± stron± do ¶rodka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyro¶nięcia.

Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 414
Ewa gotuje - odc. nr 414

Tym razem Ewa przygotuje bardzo proste, wegetariańskie potrawy z łatwo...

 

Podobne przepisy

Sok z owoców i warzyw

Składniki zmiksować lub wycisn±ć...

Domowy majonez

Słynny sos z Mahon;-)

Cebula z patelni

Na słoninie;-)

Kanapka surfera

Hot-dog z... ryb±;-)

Wróć do listy przepisów