/ Przepisy / Tarta migdałowa z morelami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, drobno zmielone migdały i zimne masło. Wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek a do dołeczka wybić jajko. Posolić, wymieszać nożem i rękoma zagnieść ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Miękkie masło przełożyć do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę migdałową (lub drobno zmielone migdały). Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wymieszać.

Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do formy na tartę (średnica 27 cm) i wykleić dno oraz boki. Nałożyć krem migdałowy. Wyrównać i wstawić na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Konfiturę morelową przełożyć do garnuszka. Wlać sok z cytryny, zagotować i zmiksować.

Na wystudzonym cieście ułożyć przekrojone na pół morele. Posmarować ciepłą glazurą. Resztę wlać między owoce. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 403
Ewa gotuje - odc. nr 403

Po kilku tygodniach spędzonych w Beskidach Ewa wróci do kuchni w Krakowie....

 

Podobne przepisy

Placek z kisielem brzoskwiniowym

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...

Muffinki z marchewką

I pestkami dyni...

Tarta z białą czekoladą

Udekorowana borówkami!

Szarlotka na rubinoli

Kruche z rubinolą;-)

Wróć do listy przepisów