Pory umyć i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić pory, po chwili dodać pokrojony czosnek. Dodać szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zasmażyć. Wlać wino, wymieszać i przelać do warzyw. Wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i dusić przez chwilę. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Dzwonka przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na sosie. Przykryć i wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C.
Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni Wigilia i Boże Narodzenie. Zgodnie z ludowymi wierzeniami...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Świąteczna ryba nieco inaczej!
Kwasy omega-3 i witaminy...
Zapiekanka po angielsku;-)