Cielęcinę podzielić na zgrabne kotleciki (ważne, by przy każdym był kawałek kości, bo to ona decyduje o smakowitości potrawy). Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim mięso, oprószyć solą i pieprzem, po czym lekko obtoczyć w mące. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać masło i gdy się rozpuści, włożyć kotleciki. Na dość dużym ogniu obsmażyć z jednej strony.
Po przełożeniu na drugą stronę dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy mięso jest już obsmażone a cebula zrumieniona, podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut. Sprawdzić, czy woda nadmiernie nie wyparowała - jeśli tak, to dolać jeszcze parę łyżek. Gdy cielęcina jest już lekko podduszona, wlać śmietanę i dusić do miękkości.
Jeśli polędwiczki są miękkie a sos jeszcze zbyt rzadki, odkryć pokrywkę i na mocniejszym ogniu odparować nadmiar wody. Jeśli trzeba - doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z kopytkami i surówką z jabłka i marchewki.
W wersji dietetycznej do cielęciny dajemy śmietanę 12% - pod koniec duszenia. Masła nie używamy w ogóle.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz odwiedzi Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie...
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny również umyć, sparzyć wrzątkiem ...
Bieszczadzkie fuczki
Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...