Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Szynka w pomarańczach

Opis przygotowania

Szynkę oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej warto wysmarować je olejem).

Z pomarańczy wycisnąć sok. Wlać na patelnię, na której obsmażała się szynka. Dodać miód, przyprawić kardamonem, dorzucić gałązkę rozmarynu. Wymieszać. Przelać do naczynia z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 godzinę.

Po upieczeniu wystudzić i udekorować plastrami pomarańczy (przytwierdzić goździkami). Podawać jako wędlinę z sosem tatarskim.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 321
Ewa gotuje - odc. nr 321

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...

 

Podobne przepisy

Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Zawinięte w plastry boczku;-)

Ryba w niebieskim sosie

Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...

Schabowy z mortadeli

W miejsce schabu - mortadela lub ser... Do tego jajo i mamy PRL!

Puree z ziemniaków i brokułów

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podgotować w osolonym wrzątku...

Wróć do listy przepisów