
Szynkę oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej warto wysmarować je olejem).
Z pomarańczy wycisnąć sok. Wlać na patelnię, na której obsmażała się szynka. Dodać miód, przyprawić kardamonem, dorzucić gałązkę rozmarynu. Wymieszać. Przelać do naczynia z mięsem. Przykryć i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu wystudzić i udekorować plastrami pomarańczy (przytwierdzić goździkami). Podawać jako wędlinę z sosem tatarskim.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Miasta są pięknie przystrojone,...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzane ...
Wieprzowina i grzyby - klasyk!
Z szynką, makaronem i sosem...
Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z&n ...