Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Makowiec na białkach

Opis przygotowania

Masło roztopić na patelni. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem (dosypać porcjami i zmiksować). Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wsypać mak i mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować jeszcze raz, ale na niskich obrotach. Dorzucić bakalie (orzechy i migdały lekko przesiekać). Wlać przestudzone masło i po raz ostatni zmiksować.

Przełożyć do tortownicy (dno wyścielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i obsypane bułką tartą, średnica foremki 25 cm). Wyrównać.

Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C.

Po upieczeniu wystudzić. Posmarować czekoladą roztopioną z dodatkiem masła. Po zastygnięciu udekorować bakaliami i pisakiem żelowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 530
Ewa gotuje - odc. nr 530

Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka z oczkiem

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...

Placek z cukinią

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej, mąkę przesianą z proszkiem do pi ...

Tort piętrowy z czekoladą i mango

Odcinek nr 400, więc musi być tort!

Ciasteczka dwukolorowe

Z kakao i orzechami włoskimi...

Wróć do listy przepisów