W kolejnym odcinku programu Ewa zaprosi widzów na kulinarną podróż do jednego z krajów alpejskich. Wyśmienite sery, ziemniaki, kotlet cielęcy i wyborna czekolada. Innymi słowy – przygotuje potrawy rodem ze Szwajcarii. Przygodę z tamtejszą kuchnią zacznie od zupy serowej. Następnie zrobi rösti, czyli gruby i dość duży placek ziemniaczany, który może być zarówno samodzielną potrawą, jak i dodatkiem do dania głównego. Będzie też coś mięsnego – szwajcarski kotlet cordon bleu. Oryginalna receptura zaleca użycie mięsa cielęcego, ale w wielu miejscach można spotkać wersje wieprzowe czy drobiowe – te ostatnie zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Ewa będzie trzymać się helweckiej tradycji, więc na patelni wylądują kotlety z cielaka, faszerowane szwajcarskim serem i dojrzewającą, szwajcarską szynką. A że Szwajcaria niezmiennie kojarzy się nam z doskonałej jakości czekoladą, to na deser też będzie czekolada. W wydaniu Ewy na oleju kokosowym i ciemnym kakao, z dodatkiem orzechów, żurawiny i suszonych jabłek.
Pożywna zupa szwajcarskich górali!
Placek ziemniaczany po helwecku;-)
Kotlet zwany "szwajcarem"...
Każdy może mieć własną fabryczkę czekolady!