Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kawowe ptasie mleczko

Opis przygotowania

Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w gorącej kąpieli wodnej). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śmietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w odrobinie ciepłego mleka ze śmietaną) i kawę. Ostudzić.

Biszkopty nasączyć w likierze rozrzedzonym ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą. Wstawić do lodówki.

Schłodzone ptasie mleczko ozdobić bitą śmietaną i filetami z pomarańczy (z owocu odkroić skórkę - wraz z błonką osłaniającą miąższ, po czym wyciąć filety).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 31
Ewa gotuje - odc. nr 31

Tym razem Ewa Wachowicz ugotuje na parze solę, którą poda z salsą pomidorową....

 

Podobne przepisy

Ciasteczka orzechowe

Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...

Placek tarty

Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...

Tarta z dynią

Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...

Eklery z kremem czekoladowym

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...

Wróć do listy przepisów