
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy jajecznej - cały czas ucierając. Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać rum. Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta. Wymieszać, przełożyć do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu, z termoobiegiem czas pieczenia około 1 godz.).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Naleśniki ze szpinakiem, keks.W kolejnym odcinku - naleśniki ze szpinakiem...
Na niebiesko i na rózowo!
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...
Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...
200 g czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 100 g czekolady pokroić w kostkę. Masło ...