
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Wymieszać. Dodać sól, oliwę spod pomidorów i pokrojone suszone pomidory. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Ukształtować placek i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową. Skropić oliwą, rozsmarować. Przyprawić gałązkami rozmarynu, wbijając je w ciasto. Piec przez 15-20 minut w temp. 230 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą smakową i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie do oliwy odrobinę octu balsamicznego).
Można posolić do smaku gruboziarnistą solą morską.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.
Oliwki odcedzić z zalewy, przełożyć do miski, dodać mozzarellę (najlepiej w kulkach). ...
Czosnek niedźwiedzi pokroić i wrzucić do miksera. Dodać orzechy laskowe. Posolić, wla ...
Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...
Smak Meksyku!