Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać drożdże. Wymieszać. Dodać sól, oliwę spod pomidorów i pokrojone suszone pomidory. Wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Ukształtować placek i wyłożyć na natłuszczoną blachę piekarnikową. Skropić oliwą, rozsmarować. Przyprawić gałązkami rozmarynu, wbijając je w ciasto. Piec przez 15-20 minut w temp. 230 st. C.
Podawać na ciepło lub na zimno z oliwą smakową i octem balsamicznym (na talerzyk wlać najpierw oliwę, następnie do oliwy odrobinę octu balsamicznego).
Można posolić do smaku gruboziarnistą solą morską.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku: focaccia, risotto i sernik.
Dekonstrukcja jajka po benedyktyńsku...
Pieczarki umyć (nie obierać ze skórki), małe zostawić w całości, większe przekroić na ...
Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odst ...
Na dużą patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę o ...