Przygotować farsz. Jajka ugotować na twardo. Grzyby podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Fasolę namoczyć (8 godz. w letniej wodzie). Następnie gotować do miękkości w tej samej, lekko posolonej wodzie (około 3 godz.). Cebule pokroić i przesmażyć.
Po ostudzeniu zmielić fasolę na „miazgę", dodać cebulę, jajka i mąkę ziemniaczaną, po czym wyrobić masę fasolową, przyprawiając do smaku. Formować owalne „otoczaki", nadziane połówką ugotowanego jaja lub grzybami. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na średnio głębokim tłuszczu w temp. 180 st. C.
Otoczaki najlepiej smakują z surówką z kapusty białej lub innymi „soczystymi", podane w „chmurce" sałaty z cząstką pomidora. Do popicia zalecany jest naturalny jogurt lub prawdziwe kwaśne mleko.
Przepis autorstwa Justyny i Adama Gancarków z Jamnej. Nagroda miesiąca!
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Otoczaki dunajeckie i placek gaździny” Tym razem Ewa Wachowicz...
Znakomity dodatek do dań słonych, jak też deserów!
Na śniadanie lub szybki lunch!
Cytryny przeciąć wzdłuż na pół, położyć na patelni...
Czekadełko przed daniem głównym;-)