Soczewicę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować bez przykrycia. Odcedzić na sicie, z powrotem przełożyć do garnka, wlać wodę, posolić i jeszcze raz zagotować.
Na patelni rozgrzać olej ryżowy i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić kuminem, kurkumą, kozieradką i gorczycą. Zalać mleczkiem kokosowym. Dorzucić kaffir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej soczewicy. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną papryczkę chili.
Podawać z ryżem i cząstkami cytryny. Udekorować papryczką chili i kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jedną z bardziej lubianych przez nas kuchni jest bez wątpienia kuchnia...
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle...
Z porem i pieczarkami;-)
Trochę inna jarzynowa;-)
Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)