Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Sernik dyniowy

Opis przygotowania

Masło roztopić w rondelku. Wsypać drobno zmielone herbatniki. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 24-25 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia). Dobrze ubić i wstawić do lodówki.

Ser przełożyć do miski (jeśli używamy zwykłego sera to należy go 2 razy zmielić). Dodać purée z dyni (dynię Hokkaido wystarczy pozbawić nasion, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku). Dolać ekstrakt waniliowy. Posłodzić. Wybić jajka. Przyprawić cynamonem i gałką muszkatołową. Dobrze zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.

Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C (z funkcją pary lub nad miską z wodą). Uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie wystudzić i schłodzić w lodówce.

Udekorować bitą śmietaną (np. robiąc rozetki), rodzynkami i świeżą miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 528
Ewa gotuje - odc. nr 528

Kolejny odcinek zacznie się od niespodzianki. W progi domu Ewy zawitają...

 

Podobne przepisy

Biszkopt z borówkami i malinami

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...

Cytrynowa babka z mascarpone

Z wianuszkiem owoców;-)

Makaroniki francuskie z białą czekoladą

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...

Serownik-murzynek

Kakao, wodę, cukier i masło zagotować i wystudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem d ...

Wróć do listy przepisów