Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chłodnik ogórkowy

Opis przygotowania

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórek zielony warto odcisnąć z nadmiaru wody). Połączyć z jogurtem, maślanką i rosołem. Dla wzbogacenia smaku dodać odrobinę zalewy z ogórków konserwowych.

Doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, startym imbirem i sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i cukrem. Wrzucić drobno posiekany koperek, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.

Schłodzoną zupę nalać na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego łososia, ugotowane i przekrojone na pół jajka przepiórcze (białko ścięte, żółtko jeszcze płynne). Udekorować kolendrą.

Podawać z grzankami z chleba razowego.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 219
Ewa gotuje - odc. nr 219

Późną wiosną mamy już całkiem spory wybór świeżych warzyw. Dlatego też...

 

Podobne przepisy

Tajska zupa rybna

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Krem z porów i gruszek

Z krążkami cebuli lub boczkiem...

Krem z cukinii

Cukinie umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę ró ...

Wróć do listy przepisów