Ziemniaki i kapustę ugotować w oddzielnych garnkach. Kapusty nie odcedzać – powinna być kwaśna. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i na wolnym ogniu wysmażyć na skwarki.
Ziemniaki odcedzić. Dodać skwarki – wraz z wytopionym tłuszcze (część skwarków zostawić do dekoracji). Utłuc. Wymieszać z ugotowaną kapustą.
Przed podaniem okrasić skwarkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Najbardziej amerykański z włoskich makaronów...
Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.
Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny...
Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem...