Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem, nie docinając jednak do końca, następnie odkroić i rozłożyć. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem – z obu stron.
Groszek, orzeszki ziemne, ser żółty (starty na tarce) i listki bazylii wrzucić do miksera. Przyprawić solą, wlać oliwę i zmiksować tak, by poszczególne składniki były wyczuwalne.
Farsz nałożyć na każdy kawałek mięsa. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym oleju – z każdej strony, na złoty kolor. Następnie włożyć na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło, śmietankę, gałkę muszkatołową i musztardę. Rozgnieść tłuczkiem.
Na talerz nakładać łyżką do lodów. Można okrasić palonym masłem i koperkiem.
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką. Dodać śmietanę, skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatni przed wakacjami program zacznie się trochę nietypowo – w...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente - czas spraw ...
Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięs ...
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Makaron... warzywny!