Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Wątróbka z rusztu

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć do miski, doprawić solą i octem winnym. Odstawić na co najmniej kilka godzin.

Wątróbkę wyczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdej wątróbce położyć gałązkę oregano i  owinąć plastrem boczku (dla pewności spiąć wykałaczką, można dać 2 plastry boczku).

Zamykaną kratkę do grillowania posmarować olejem i ułożyć na niej wątróbkę w boczku (kratka jest niebywale przydatna do tej potrawy, jak też do pieczenia małych kiełbasek – na raz można przewrócić na drugą stronę cały tuzin).

Na rozżarzone węgle wrzucić pokrzywę, na ruszcie ułożyć kratkę z wątróbką. Piec z obu stron na złoty kolor, jednak nie za długo, bo zrobi się twarda.

Przerzucić na półmisek i obłożyć zamarynowaną wcześniej cebulą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 191
Ewa gotuje - odc. nr 191

Ewa Wachowicz powraca na Wasze ekrany po wakacyjnej przerwie. W tym odcinku...

 

Podobne przepisy

Szaszłyki z królika

Mięso odkroić od kości, podzielić na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą, pieprzem ...

Serowiec

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać...

Indyk z rodzynkami i rozmarynem

Rodzynki zalać białym winem lub wodą. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...

Filet z indyka i karkówka z rusztu

W marynacie jogurtowej i winnej...

Wróć do listy przepisów