Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Zapiekanka z cukinii

Opis przygotowania

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.

Do cukinii zetrzeć połowę sera cheddar – na tarce jarzynowej. Dodać cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Wymieszać i dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej dobrze wysmarować je masłem).

Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po 40 minutach posypać resztą startego sera.

Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się piekła. Można udekorować, np. świeżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 529
Ewa gotuje - odc. nr 529

Jedną z bardziej lubianych przez nas kuchni jest bez wątpienia kuchnia...

 

Podobne przepisy

Dorsz na parze

W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny...

Pstrąg pod kartoflem

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...

Kurczak na bogato

Jeść po krakowsku znaczy tyle, co smacznie i do syta!

Wróć do listy przepisów