Masło roztopić. Odstawić, by przestygło. Jajka wybić do miski, wsypać cukier i ubić. Gdy zbieleją, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i zmiksować na niedużych obrotach. Dolać przestudzone masło, cały czas ucierając.
Bakalie posiekać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do ciasta. Uperfumować aromatem rumowym. Wymieszać szpatułką i przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą).
Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy keks w środku jest suchy.
Po wystudzeniu polać czekoladą (wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła). Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś...
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać mąkę przes ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...