Filety podzielić na kawałki mniej więcej wielkości plastra pomidora. Oprószyć solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć zioła prowansalskie (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne) i obsypać nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Pomidory pokroić w grube (na jeden palec) plastry. Cytrynę dobrze umyć i pokroić - też w plastry, tyle że cienkie. Na każdym filecie ułożyć plasterek pomidora, a na nim plasterek cytryny.
Tak przygotowanego jesiotra delikatnie zalać śmietaną. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 15-20 minut (by nadmiar wody odparował i sos się zagęścił).
Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ziołowa ryba w śmietanie pieczona, deser z awokado Tym razem w „Ewa...
Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...
Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...