Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Domowy ketchup

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.

Dorzucić czosnek. Dodać oliwę, ocet i cukier. Przyprawić solą i pieprzem.

Gotować na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną a sos mocno zgęstnieje. Następnie przetrzeć przez drobne sitko lub zmiksować.

Gorący sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Aby przedłużyć trwałość domowego ketchupu, słoiczek można wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i w ten sposób zapasteryzować.

Podawać jako dodatek do kiełbasy z rusztu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 249
Ewa gotuje - odc. nr 249

Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

Karp wędzony

Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...

Chleb z czarnuszką na zakwasie

Do pieczenia domowego chleba należy zabrać się 4, a nawet 5 dni wcześniej, bowiem tyle czasu zajmuje zrobienie zakwasu żytniego.

Racuchy a'la Jadzia

Z jajek, kefiru, mąki, soli i sody zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Połą ...

Wędzone ryby

Pstrąg i halibut!

Wróć do listy przepisów