Mleko podgrzać w rondelku. Wrzucić masło. Posłodzić cukrem i cukrem z wanilią. Gdy masło się roztopi a cukier rozpuści wsypać drożdże. Wymieszać.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i wlać do niego mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Wymieszać łyżką. Gdy zaczną robić się kluchy dodać żółtka. Posolić i uperfumować skórką z cytryny. Wyrobić ręką. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą 2 pierścieni (lub szklanki i kieliszka) wyciąć oponki. Ułożyć na desce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Usmażyć w mocno rozgrzanym maśle ze smalcem.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Za kilka dni koniec roku i sylwester, więc w ostatnim w ramówce jesiennej...
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier wan ...
Na miodzie!
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z cukr ...
Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny ...