Z ryb wyciąć filety. Na głowach, płetwach, skórze i kręgosłupach ugotować wywar (przyprawić solą, zielem angielskim i liściem laurowym). Przecedzić.
W kociołku roztopić masło klarowane. Wrzucić pokrojone w plastry cebule i pory, po chwili dodać czosnek, marchewki, pietruszki i seler. Smażyć przez chwilę. Wlać wywar rybny. Gotować do miękkości. Przyprawić papryką i tymiankiem. Dodać pomidory i przecier. Dorzucić całą kostkę masła.
Filety pokroić i pod koniec gotowania dodać do zupy (podgrzewać jeszcze przez 5, najwyżej 10 minut). Zabielić mleczkiem kokosowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gotowanie w pierwszym w ramówce wiosennej odcinku „Ewa gotuje”...
Botwinkę dokładnie umyć. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z ...
Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku...
Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...