/ Przepisy / Tort miodowy

Opis przygotowania

Miód i sodę przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować.

Na stolnicę wysypać mąkę (mniej więcej ¾ gramatury podanej w składnikach). Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajka, wymieszać nożem. Gdy powstaną kluski, ponownie zrobić kopczyk i dołeczek, wlać miód z sodą. Wymieszać, następnie zagnieść ciasto, podsypując resztą mąki.

Uformować wałek, podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica foremki 26 cm). Piec przez ok. 10 minut w temp. 180 st. C.

Przygotować masę. Śmietanę (4 x 400 g) przełożyć do miski. Wsypać cukier. Uperfumować cukrem waniliowym. Wymieszać. Gotową masą przełożyć upieczone placki (4-5 łyżek na krążek). Obciążyć talerzem lub deseczką. Wstawić do lodówki. Tort jest najlepszy, gdy ciasto nawilgnie.

Zrobić polewę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i kakao. Dodać masło. Wymieszać i zagotować. Po zgęstnieniu odstawić do lekkiego wystudzenia.

Polewę przełożyć na tort. Rozprowadzić. Gdy zastygnie, tort można pokroić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 264
Ewa gotuje - odc. nr 264

Tuż przed Bożym Narodzeniem Ewa zaprosi na zupę grzybową na suszonych podgrzybkach,...

 

Podobne przepisy

Szarlotka w słoiczku

Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić cukier...

Hiszpan w szkle

Do pucharków pokruszyć bezy...

Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Intrygujące połączenie soli i słodyczy...

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...

Wróć do listy przepisów