/ Przepisy / Tarta dwukolorowa z truskawkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę – wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać śmietanę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. Gładkie ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, do drugiej dodać łyżkę kakao i jeszcze raz wyrobić. Oba kawałki ciasta włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Po tym czasie rozwałkować (podsypując mąką) i pokroić w paski. Naprzemiennie ułożyć w formie do tarty (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Brzegi skleić. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i obciążyć kulkami do ślepego pieczenia. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić.

Do serka mascarpone wrzucić miąższ z laski wanilii. Posłodzić cukrem pudrem. Zmiksować. Dodać ubitą śmietankę. Wymieszać. Wyłożyć na tartę.

Truskawki pokroić na plastry. Ułożyć na kremie – tworząc rozetę. Posmarować tężejącą galaretką. Udekorować listkami mięty.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 276
Ewa gotuje - odc. nr 276

Sezon grillowy rozkręcił się na dobre, więc Ewa przyrządza mnóstwo potraw...

 

Podobne przepisy

Ciasto herbatnikowe bez pieczenia

Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...

Kocie oczka

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Wysiekać z zimnym masłem. Wbić jajko. Zawinąć w folię ...

Placek gaździny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i ...

Wróć do listy przepisów