Żelatynę rozpuścić we wrzątku (mniej więcej ½ szklanki). Odstawić.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować. Przełożyć do piany i delikatnie wymieszać.
Krem podzielić na dwie mniej więcej równe części. Do jednej wlać wódkę i wsypać kakao. Do drugiej wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
Nałożyć do pucharków (na przemian, po dwie łyżki).
Udekorować konfiturą oraz świeżą miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić na 6 cząstek. Włożyć do formy żaroodpornej, ...
A tak naprawdę z czekolady i fasoli...
Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii...
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...