Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta jagodowa z nutą mięty i lawendy

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołeczka wybić żółtka, wlać wodę i wsypać posiekaną mięte. Wymieszać nożem, po czym rękoma zagnieść ciasto.

Rozwałkować. Wykleić dno i boki formy na tartę (natłuszczonej masłem). Wstawić do lodówki na 30-40 minut.

Po schłodzeniu nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Wsypać groch lub fasolę lub specjalne kulki do ślepego pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.

Śmietanę, borówki, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny, jajko i mąkę przełożyć do robota i zmiksować na gładko.

Białka z solą ubić na sztywno. Dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć z koktajlem borówkowym. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, by nie opadła.

Podpieczone ciasto wyjąć z piecyka, usunąć papier z obciążeniem. Na ciasto wyłożyć masę. Posypać borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika – tym razem na 20-30 minut.

Udekorować cukrem pudrem i kwiatami lawendy.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 249
Ewa gotuje - odc. nr 249

Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....

 

Podobne przepisy

Tiramisu

Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...

Ptysie z kremem i wiśniami

Nadzienie narodowe - białe i czerwone!

Ciasto Maryla

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić...

Rożki waniliowe

Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z l ...

Wróć do listy przepisów