Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto z truskawkami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Posolić. Dodać zimne masło i wysiekać.

Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, zagnieść ciasto.

Następnie uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Mniejszą lekko rozpłaszczyć, posypać kakao i jeszcze raz zagnieść.

Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny.

Schłodzoną, większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.

Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki pokruszyć schłodzone, ciemne ciasto lub zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić na ½ godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec przez kolejne ½ godziny.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 248
Ewa gotuje - odc. nr 248

Ostatni przed wakacjami odcinek „Ewa gotuje” upłynie pod znakiem...

 

Podobne przepisy

Ciasto z gruszkami

  Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...

Karpatka

Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i e ...

Tarta ze śliwkami

Na kremie z mascarpone...

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Wróć do listy przepisów