
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas pieczenia skórka pęknie w sposób kontrolowany). Do środka nałożyć powidła, wymieszane z uprażonymi i drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną białego wina. Zapiekać przez około 25 minut.
Mąkę rozrobić w odrobinie zimnego mleka (mniej więcej 3-4 łyżki). Resztę zagotować, posłodzić, dodać miąższ z laski wanilii i roztrzepane żółtko. Wlać mleko z mąką - cały czas mieszając.
Jabłka przełożyć na talerz. Polać sosem waniliowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...
Miękkie masło i cukier puder utrzeć w misce...