
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas pieczenia skórka pęknie w sposób kontrolowany). Do środka nałożyć powidła, wymieszane z uprażonymi i drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną białego wina. Zapiekać przez około 25 minut.
Mąkę rozrobić w odrobinie zimnego mleka (mniej więcej 3-4 łyżki). Resztę zagotować, posłodzić, dodać miąższ z laski wanilii i roztrzepane żółtko. Wlać mleko z mąką - cały czas mieszając.
Jabłka przełożyć na talerz. Polać sosem waniliowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!Z drożdży, cu ...
Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...
Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...