
Mleko zagotować. Jajka wbić do garnka, wlać śmietanę, zmiksować.
Powoli wlać przegotowane mleko (mieszając miotełką) i podgrzewać na bardzo małym ogniu (na twaróg). Odstawić do wystudzenia. Następnie przelać na sito i odcisnąć z nadmiaru serwatki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać zimny twaróg. Nadal ucierając dorzucić posiekane bakalie. Wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć bezami (średnica formy 24 cm), na bezy nałożyć masę twarogową, na masę owoce. Wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki. Podawać, gdy galaretka zastygnie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śniadaniowy. Zacznie od przygotowania...
Idealne do popołudniowej kawy.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...
Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko...